Cridats a la Santedat: Mons. Nguyen Van Thuan


Mons. Nguyen Van Thuan

(Vietnam, 1928 –  Itàlia 2002) va ser bisbe i cardenal de l’Església. Ha estat proclamat venerable per l´Església catòlica.

El 1975 Pau VI el va nomenar arquebisbe coadjutor de Saigon, però al cap de pocs mesos, amb l’arribada del règim comunista al poder de Vietnam, va ser arrestat. Va passar 13 anys a la presó, 9 en règim d’aïllament. El 1988 va ser alliberat i posat sota règim d’arrest domiciliari a Hanoi, sense permetre-li tornar a la seva seu diocesana. El 1991 se li va autoritzar anar de visita a Roma però no se li va permetre el retorn. Des de llavors va viure exiliat en aquesta ciutat.

Escrits

Del llibre: “Cinc pans i dos peixos” basat en els seus records dels seus anys de captiveri

“Escollir Déu i no les obres de Déu: Déu m’estima aquí i no en una altra banda.

Quan els comunistes em van ficar al fons del vaixell Hâi-Pông amb 1.500 presoners més, per transportar-nos al nord, veient la desesperació, l’odi, el desig de venjança sobre les cares dels detinguts, vaig compartir el seu patiment, però ràpidament vaig sentir una altra vegada aquesta veu: «escull Déu i no les obres de Déu», i jo em deia: «De debò, Senyor, aquí hi ha la meva catedral, aquí hi ha el poble de Déu que m’has donat perquè ho cuidi. He d’assegurar la presència de Déu enmig d’aquests germans desesperats miserables. És la teva voluntat, aleshores és la meva elecció».

Arribats a la muntanya de Vinh-Phû, al camp de reeducació, on hi havia 250 presoners, que majoritàriament no eren catòlics, aquesta veu em crida de nou: «Escull Déu i no les obres de Déu». «Sí, Senyor, tu m’envies aquí per ser el teu amor enmig dels meus germans, en la gana, en el fred, en el treball fatigós, en la humiliació, en la injustícia. T’elegeixo a tu, la teva voluntat, sóc el teu missioner aquí».

Des d’aquell moment m’omple una pau nova i roman en mi durant 13 anys. Sento la meva feblesa humana, renovo aquesta elecció davant de les situacions difícils, i mai em falta la pau”.

Carta de Sant Pau als Efesis 4, 1-3

“Ara jo, presoner per causa del Senyor, us demano que visqueu d’una manera digna de la vocació que heu rebut, amb tota humilitat i dolcesa, amb paciència, suportant-vos amb amor els uns als altres,procurant de conservar la unitat de l’Esperit amb el lligam de la pau.”

Textos utilitzats a la pregaria Climent Mur